Vergrijzing, hoera!

Tineke van Kooten helpt organisaties de kansen door de vergrijzing op de arbeidsmarkt te benutten. Ook doet zij onderzoek naar het innovatief vermogen van oudere werkenden en in leeftijdsdiverse teams. Hier worden wij bij het Platform Vijftigplussers & Werk erg gelukkig van. Haar nieuwste blog staat vol met interessante informatie en tips voor werkgevers en daarom delen we die graag op onze website.

Vergrijzing, hoera!

Nu de arbeidsmarkt zo overspannen is dat restaurants sluiten of noodgedwongen half leeg blijven, scholen een dag per week dichtgaan en vacatures maandenlang onvervuld blijvend, wordt er aan alle kanten naar oplossingen gezocht. Arbeidsmigratie (maar waar moeten die mensen dan wonen)?, deeltijders meer uren (maar wie vangt dan hun kinderen op)?, pensionado’s inzetten (maar wie doet dan in hun plaats het vrijwilligerswerk)? – voorlopig is dé oplossing nog niet in zicht.

Raar maar waar: vijftigplussers nog steeds langs de kant

Intussen halen veel werkgevers nog steeds hun neus op voor bepaalde groepen werkzoekenden. Ben je boven de vijftig, dan is het net als altijd behoorlijk lastig om een baan te vinden. Om daarbij te helpen wordt door het UWV en andere partijen alles uit de kast gehaald: sollicitatiecursussen, Linkedintips, CV-updates – met de beste intenties en er zijn beslist mensen die er baat bij hebben. Maar met alléén sleutelen aan de skills van oudere werkzoekenden los je het probleem niet op. De meeste vijftigplussers weten echt wel hoe het werkt: een netwerk bouwen en onderhouden, jezelf profileren, laten zien dat je je blijft ontwikkelen, een goed gesprek voeren. Margriet Oostveen beschreef de zoektocht van een professional (63) met een prachtig CV, rijke werkervaring, enthousiast en vitaal. Pakt zij haar sollicitatiegesprekken misschien verkeerd aan? Welnee: ze komt niet eens aan tafel. Daar sta je dan met je goede gedrag. En zoals zij zijn er tienduizenden.  

Om het tij te keren worden werkgevers aangemoedigd om ruimhartiger met hun wervingsbeleid om te gaan. ‘Gewoon de lat wat lager leggen, dan kun je ook eens iemand van boven de 46 uitnodigen.’ Ik zou als werkgever niet vrolijk worden van zo’n advies. En als oudere werkzoekende al helemáál niet. En wat als de arbeidsmarkt ooit weer aantrekt? Worden de vijftigplussers dan massaal gedumpt, want ‘tweede keus’?   

Een ander perspectief

Laten we om te beginnen vaststellen dat vijftigplussers mensen zijn zoals jij en ik: koning, keizer, admiraal, ouder worden we allemaal. Het is dus een vreemde gewoonte om ouderen – vijftig- en zestigplussers en de leeftijdgroep daar nog boven – te beschouwen alsof ze van een andere planeer komen. Het is ook niet zo dat op de dag dat je vijftig wordt, ineens je leervermogen en nieuwsgierigheid verdwijnen: je bent nog even vernieuwend of behoudend als je altijd was, je hebt alleen meer levenservaring. Dus laten we liever eens kijken naar de positieve punten dat met zich meebrengt. Want er zijn nogal wat voordelen aan het ouder worden, die niet allemaal even bekend zijn.

Een vijftig- of zestigplusser beschikt in het algemeen over meer en meer:

Praktische wijsheid. Dat betekent dat zij lastige situaties beter kan inschatten dan toen ze jonger was, minder snel van de kook raakt en meer creatieve manieren kent om oplossingen te verzinnen.

Werkervaring. In dezelfde branche: een rugzak vol parate kennis die snel ingezet kan worden. Of in een andere branche: een frisse blik van buiten, behulpzaam bij vastgeroeste processen.

Iets te vertellen. Een oudere collega is voor starters een gewaardeerde bron van praktische kennis. Hij kan uitleggen, duiden, voorbeelden geven en relativeren.

Intrinsieke motivatie. Terwijl jongere collega’s vaak nog gemotiveerd worden door de behoefte om hogerop te komen (logisch), is dat voor ouderen minder interessant. De motivatie zit bij hen vooral in inhoud en de behoefte om kwaliteit te leven.

Focus. De grote balanceer-act om werk en zorgtaken te combineren is zo halverwege de vijftig  meestal wel voorbij. Dat betekent dat oudere medewerkers, meer dan collega’s in de middenleeftijd, geneigd zijn om veel op locatie aanwezig te zijn. En dat wordt weer enorm gewaardeerd door jonge, startende collega’s.

Innovatief vermogen. Hoewel vaak wordt gedacht dat voor innovatie verjonging nodig is, blijkt het tegendeel waar. De combinatie van kennis, ervaring en motivatie maakt dat oudere medewerkers een belangrijke rol spelen bij de innovatie van processen, producten of diensten. Niet alleen weten zij precies waar verbeteringen mogelijk zijn, ze weten ook hoe ze steun kunnen  verwerven en zijn dus vaak succesvol bij de implementatie van vernieuwing.

Hoe werf je een vijftigplusser?

Hoe kom je nou aan die begerenswaardige vijftig- en zestigplussers? Een paar tips:

  • Stop met onbedoelde leeftijdsdiscriminatie. Lees vacatureteksten voor je ze plaatst kritisch door op zinnetjes als: “Je komt in een jong team”, “Je hebt twee tot vijf jaar ervaring”, “Je bent toe aan je tweede baan”, enzovoort. Het mag niet en het helpt zéker niet om goede mensen te vinden.
  • Ga in gesprek met de vijftigers en zestigers in je bedrijf. Vraag hen of ze geschikte mensen kennen, en vraag wat het werken bij jullie organisatie aantrekkelijk maakt voor oudere werkenden.
  • Vraag als je toch in gesprek bent meteen wat zij zelf nodig hebben om prettig te kunnen blijven werken. Kunnen ze hun kennis en ervaring voldoende benutten? Worden ze nog uitgedaagd? Hebben ze misschien ideeën hoe het beter kan? Zo voorkom je dat het talent de achterdeur uitloopt terwijl je aan de voorkant aan het werven bent.

Tineke van Kooten

Met Het Leerbedrijf help ik organisaties om de kansen van vergrijzing op de arbeidsmarkt te benutten, en om te zorgen dat jong en oud prettig en creatief kunnen samenwerken en -leren. Ook doe ik onderzoek naar het innovatief vermogen van oudere werkenden en in leeftijdsdiverse teams.  Neem vooral contact met me op als dit voor jou interessante onderwerpen zijn: tineke@het-leerbedrijf.nl.

1 gedachte over “Vergrijzing, hoera!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven